آبنما کامپوزیتی که به آن آبنمای فایبرگلاس نیز گفته میشود، وزن کم و مقاومت بسیار بالایی دارد. همین دو ویژگی نیز باعث کاربرد آن در بسیاری از مکانها و دکوراسیونها شده است. تنوع این آبنما از لحاظ نوع سبک، ابعاد و اندازه بسیار متنوع بوده و باید بتوان مدلی متناسب با شرایط و نیاز خود انتخاب کرد. در این مقاله به بررسی کلی ویژگیها و نکات مهمی که باید در خرید بهترین مدل آبنمای کامپوزیتی به آن توجه کرد، میپردازیم تا کاربر بتواند یک انتخاب آگاهانه و هدفمند داشته باشد.
آبنمای کامپوزیتی
انواع آبنمای فایبرگلاس به دلیل ویژگیهایی که دارد، جزء محبوبترین مدلها در این دسته بندی محصولی به شمار میآید. برخی از مهمترین ویژگیهای بارز این آبنماها شامل موارد زیر هستند.
- استفاده از مواد اولیه باکیفیت و مقاوم:
در ساخت این آبنماها از الیاف شیشه و پلیمر استفاده میشود که مقاومت و دوام آن را در برابر شرایط محیطی گوناگون بالا میبرد. - وزن پایین و استحکام بالای آنها:
نوع موادی که در ساخت این آبنماها به کار رفته باعث شده تا وزن پایینی داشته باشند و از مقاومت و استحکام بالایی نیز برخوردارند. وزن پایین این آبنماها، امکان جابهجایی و نصب آنها را بسیار راحت میکند. - عدم فرسایش با عوامل محیطی:
به دلیل کاربرد الیاف شیشه و پلیمر در ساخت این آبنماها، مقاومت آنها در برابر شرایط جوی مختلف بسیار بالاست و دچار فرسایش نمیشوند. - قیمت ارزان و مقرون به صرفه:
یکی دیگر از ویژگیهای قابل توجه این آبنماها، قیمت به صرفه و ارزان آنها است. دلیل اصلی این ویژگی، کاربرد پلیمر در ساخت آنها میباشد. - مقاوم بودن آنها در برابر حرارت و سرمای شدید:
کامپوزیت فایبرگلاس میتواند در تغییرات دمایی بین منفی 30 تا 60 درجه مقاومت کند و هیچ گونه آسیبی نبیند. این ویژگی در مورد آبنماهای کامپوزیتی نیز مطرح است. - قابلیت استفاده در فضاهای بیرونی و داخلی:
امکان استفاده از کامپوزیت در انواع آبنما ویلایی، خانگی و نمونههای مخصوص فضای باز وجود دارد. کامپوزیت یکی از متریالهای کاربردی و ارزان با مقاومت بالا به شمار میآید که ماندگاری لازم در شرایط مختلف را دارد.
نکات مهم در خرید آبنما فایبرگلاس
انتخاب مدل آبنما کامپوزیتی هنگام خرید به عوامل و شرایط مختلفی بستگی دارد و یک مدل را نمیتوان برای هر فرد و مکانی پیشنهاد داد. آبنماها به صورت کلی در دسته بندیهای خانگی، باغی و مخصوص فضاهای باز قرار دارند که هر کدام دارای ویژگیهای مخصوص به خود هستند. در مورد آبنماهای کامپوزیتی نیز این دسته بندیها وجود دارد و باید هنگام خرید به برخی از نکات مهم توجه داشت. برخی از مهمترین و اصلیترین نکات در خرید آبنماهای فایبرگلاس، شامل موارد زیر هستند.
سبک و مدل آبنما کامپوزیتی
انواع آبنما کامپوزیتی به صورت کلی در دو دسته بندی مدرن و سنتی طراحی میشوند تا بتوان از آنها در دکوراسیونهای مختلف استفاده کرد. نوع طراحی و رنگهایی که در ساخت این آبنماها به کار میروند باید هماهنگی لازم با سبک و رنگبندی دکوراسیون را داشته باشند. به همین دلیل نیز باید هنگام خرید به سبک و مدل آبنما توجه داشت و در صورت نیاز از افراد متخصص نیز راهنمایی گرفت.
ابعاد و اندازه آبنما
تنوع آبنما کامپوزیتی فقط محدود به مدل و سبک نبوده و میتوان یک مدل را در ابعاد و اندازههای مختلف نیز انتخاب کرد. مهمترین نکته در انتخاب اندازه یک آبنما، در نظر گرفتن مساحت فضا و مکان مورد نظر است. نصب یک آبنمای بزرگ در فضایی تنگ و کوچک روی جذابیت دکوراسیون تأثیر عکس خواهد داشت. هنگام خرید آبنما باید اندازه آبنما را با توجه به مساحت مکانی که در آن نصب خواهد شد، انتخاب کرد.
ایمنی آبنما کامپوزیتی
هنگام خرید آبنما کامپوزیتی از مراکز فروش و شرکتهای تولید کننده مختلف باید حساسیت بالایی نسبت به میزان ایمنی این محصول داشت. ایمنی این محصول برای کسانی که در خانه یا محل نصب، کودک و حیوان خانگی دارند نیز بیشتر خواهد بود. باید هنگام خرید توجه کرد که بعد از نصب آبنما در مکان، تماس و نزدیکی کودک یا حیوان خانگی با آن باعث برق گرفتگی و غرق شدگی نشود.
انتخاب آبنما با توجه به نوع مکان
همان طور که در ابتدای مقاله نیز به آن اشاره کردیم، انواع آبنما کامپوزیتی در دسته بندیهای خانگی، باغی و مخصوص فضای باز طراحی میشوند. معمولاً مدلهای آبنمای خانگی کامپوزیتی نسبت به مدلهای باغی و فضای باز کوچکتر بوده و سروصدای کمتری دارند. هنگام خرید، باید آبنما را با توجه به نوع مکان انتخاب کرد تا مشکلاتی مثل سروصدای بالا یا عدم هماهنگی آن با نوع دکوراسیون، باعث غیر قابل استفاده بودن آن نشود.
شرایط نگهداری آبنما کامپوزیتی
تنوع آبنما کامپوزیتی از لحاظ طرح و مدل باعث میشود تا هر کدام از آنها نیاز به شرایط خاصی برای نگهداری داشته باشند. برخی از مدلها که با ظرافت بالایی ساخته شدهاند، نیاز به نگهداریهای مخصوص به خود هستند تا زیبایی و ماندگاری لازم را داشته باشند. هنگام خرید هر کدام از مدلهای آبنما باید اطلاعات لازم در خصوص شرایط نگهداری از محصول را از مراکز عرضه کننده دریافت کرد.
آموزش نصب آبنمای کامپوزیتی
نصب آبنما کامپوزیتی نیز مانند سایر آبنماهای دیگر، مراحل مخصوص به خود را دارد. رعایت هر کدام از آنها روی ایمنی، زیبایی و کارکرد بهتر آن تأثیر خواهد داشت. در ادامه به مهمترین مراحل نصب در آبنماهای کامپوزیتی اشاره میکنیم.
- انتخاب محل نصب:
نقش آبنما در دکوراسیون بسیار مهم است و محل نصب آن باید با دقت و هماهنگی لازم با سایر بخشها انتخاب شود. اگرچه یک آبنمای کامپوزیتی دارای مقاومت بالایی در برابر شرایط جوی نامساعد است ولی به صورت کلی بهتر است در مسیر بادهای شدید، تابش مستقیم و طولانی مدت آفتاب و یا در زیر درختان نصب نشود. - تهیه سیستم تخلیه آبنما:
تخلیه و نظافت دائمی آبنماها یکی از موارد مهمی به شمار میآید که روی زیبایی و جذابیت آن تأثیر خواهد داشت. هنگام نصب آبنماهای کامپوزیتی باید یک سیستم مناسب برای تخلیه و سرریز آب، داخل آن نصب کرد. - انتخاب و نصب پمپ مناسب و باکیفیت:
در اکثر آبنماها برای انتقال و سرریز آب از پمپ استفاده میشود که انتخاب نمونه مناسب و نصب درست آن باعث کارکرد بهتر خواهد شد. در انتخاب پمپ آب مناسب باید به حداکثر توان مصرفی و موقعیت محل نصب توجه داشت. نصب یک پمپ بی کیفیت باعث مصرف بالای آب خواهد شد و قابلیت تنظیم الگوی منظم ریزش آب در دراز مدت را نخواهد داشت. - رعایت نکات ایمنی در نصب کابل و کلیدهای برق آبنما:
سرریز شدن آب در آبنماها با کمک پمپ و نیروی الکتریکی انجام میشود که لازمه عملکرد آن نیز نیروی برق است. هنگام نصب آبنما باید این کابلها را داخل داکتهای مخصوص قرار داد تا با بالا رفتن ایمنی، تغذیه برق در هر شرایطی تأمین شود.
نحوه نگهداری و نظافت آبنما کامپوزیتی
بعد از انتخاب آبنما کامپوزیتی و نصب آن در مکان مورد نظر باید نسبت به نگهداری و نظافت آن توجه بسیار بالایی داشت. آبنماها با توجه به مدل و جنسی که دارند، نیازمند مراقبتهای مخصوص به خود هستند. هنگام نصب و راه اندازی آنها، تمام نکات مربوط به نگهداری، توسط مراکز فروش و عرضه کننده توضیح داده میشود. ولی برخی از نکات و موارد نیز هستند که رعایت آنها در نگهداری تمام آبنماها به ویژه نمونههای کامپوزیتی ضروری است. مهمترین نکات در نگهداری و مراقبت از آبنماهای کامپوزیتی شامل موارد زیر هستند.
- توجه به مقدار آب استاندارد در آبنماهای کامپوزیتی، یکی از نکات مهم نگهداری است. میزان آب کم در آبنماها میتواند به پمپ و ساختار کارکرد آن آسیب برساند و به همین دلیل نیز باید میزان آب به صورت مرتب کنترل شود.
- کیفیت آبی که در آبنماهای کامپوزیتی استفاده میشود، جزء نکات مهم مراقبتی به شمار میآید. آب مقطر به دلیل نداشتن مواد معدنی و ناخالصیها یک گزینه عالی بوده و از رطوبت بالایی نیز برخوردار است.
- تعویض آب آبنماها باید به صورت دورهای انجام گیرد تا تمام آلودگیهای موجود در آن از بین برود. جمع شدن آب در یک نقطه برای مدت زمان طولانی باعث ایجاد جلبک خواهد شد که این شرایط در آبنماها نیز وجود دارد. یکی از نتایج تعویض آب مرتب در آبنماها، جلوگیری از ایجاد جلبک خواهد بود.
- مهمترین بخش اکثر آبنماهای کامپوزیتی، پمپ آن است که باید به صورت مرتب از لحاظ کارکرد بررسی شود. خرابی پمپ باعث به وجود آمدن هزینههای بالایی خواهد شد که میتوان با کنترلهای دورهای از ایجاد این خسارت پیشگیری کرد.
- اگر محل نصب کامپوزیت به گونهای است که با تغییرات فصلی، در برابر تابش مستقیم نور آفتاب یا سایر شرایط جوی نامساعد قرار میگیرد باید از پوششهای مناسب برای محافظت از آن استفاده کرد. اگرچه این آبنماها مقاومت بسیار بالایی نسبت به سایر نمونهها دارند ولی در برخی از شرایط نیز احتمال آسیب به آنها وجود دارد.