مقالات

ایده هایی برای دکوراسیون کلینیک شیک و مدرن

دکوراسیون کلینیک

دکوراسیون کلینیک پزشک

در سال‌های اخیر طراحی و دکوراسیون کلینیک اهمیت خاصی پیدا کرده است. پزشکان و افراد شاغل در کادر درمان تلاش می‌کنند تا با ارائه بهترین و زیباترین طراحی‌ها رضایت بیماران را جلب کنند. در طراحی دکوراسیون مطب و کلینیک، القای حس آرامش و امنیت حرف اول را می‌زند. به همین دلیل در طراحی دکوراسیون این مکان‌ها علاوه بر سلیقه، اصول روانشناختی نیز در نظر گرفته می‌شود تا فضایی دلنشین و آرامش‌بخش خلق شود. تجربه نشان می‌دهد عواملی مانند رنگ، نورپردازی، چیدمان و سبک دکوراسیون در راحتی و ایجاد حس خوب در مراجعه‌کنندگان تأثیرگذار است.

اهمیت دکوراسیون مطب پزشک

مطب‌ها و کلینیک‌ها یک فرق اساسی با سایر اماکن عمومی دارند. افرادی که به این مراکز مراجعه می‌کنند عموماً وضعیت جسمی و روحی مساعدی ندارند. از همین جاست که طراحی دکوراسیون مطب پزشک اهمیت پیدا می‌کند. مطبی که ظاهر ناخوشایندی داشته باشد اضطراب‌آور بوده و بازتاب‌های منفی در روح و روان به دنبال خواهد داشت. بر عکس در محیط‌هایی که زیبایی‌های بصری در آن به چشم می‌خورد، احساس امید و آرامش به افراد دست می‌دهد.

علاوه بر شرایط روحی بیماران، طراحی دکوراسیون کلینیک برای احوال خود پزشکان نیز اهمیت دارد. پزشکان معمولاً ساعات طولانی در مطب به سر می‌برند. اگر محیط کارشان کسالت‌بار باشد، خیلی زود از کار کردن خسته می‌شوند. بنابراین با طراحی اصولی در دکوراسیون مطب و ایجاد فضایی دلباز و پرانرژی، هم پزشکان و هم بیماران در آن احساس راحتی و آرامش خواهند کرد.

دکوراسیون انواع کلینیکهای درمانی (کلینیک زیبایی/ کلینیک روانشناسی/کلینیک دندان پزشکی و …)

حال که ضرورت طراحی مطب و دکوراسیون کلینیک آشکار شد، باید دید از چه روش‌ها و متدهایی برای دکوراسیون‌سازی این اماکن استفاده می‌شود؟ اصول اولیه در طراحی دکوراسیون کلینیک‌ها اعم از کلینیک زیبایی، روانشناسی، فیزیوتراپی، دندان‌پزشکی و… چیست؟ در طراحی دکوراسیون‌ کلینیک، بر زیبایی، انتخاب رنگ‌ و المان‌های مناسب تأکید می‌شود؛ اما کاربردی بودن و استفاده بهینه از فضا نیز در اولویت قرار می‌گیرد.

نکات مهم در طراحی دکوراسیون کلینیک

برای اینکه مطب و کلینیک شیک و زیبایی داشته باشید لازم است اصول زیر را در طراحی دکوراسیون داخلی آن رعایت کنید:

زیبایی و جذابیت  

اولین و مهمترین هدف در طراحی دکوراسیون کلینیک ایجاد زیبایی و افزایش جذابیت در محیط درمان است. درچنین فضایی قطعاً پرسنل و مراجعین حس آرامش و حال روحی بهتری خواهند داشت.

زیبایی و جذابیت دکوراسیون کلینیک با استفاده از آبنمای رومیزی

تناسب دکوراسیون با خدمات پزشکی مورد نظر

برای مثال دکوراسیون مطب اطفال باید متناسب با نیازهای کودکان بوده و برای آنان جذابیت داشته باشد.

طراحی قسمت پذیرش  

این قسمت یکی از مهمترین بخش‌های مطب‌ها و کلینیک‌هاست. یک میز کانتر زیبا و استاندارد در قسمت پذیرش، تأثیر فوق‌العاده‌ای در زیبایی دکور کلینیک زیبایی و مراکز درمانی دارد.

خرید تجهیزات و مبلمان اداری مناسب

مراجعه‌کنندگان در اغلب کلینیک‌ها زمان زیادی را در اتاق انتظار به سر می‌برند. بنابراین لزوم استفاده از صندلی‌های راحت و لوازم سرگرم‌کننده مانند کتابخانه و تلویزیون در این مکان احساس می‌شود.     

پارتیشن‌بندی

بهتر است قسمت‌های مختلف مطب را از هم جدا کنید تا بیماران از اینکه همزمان در یک مکان قرار بگیرند احساس نارضایتی نکنند.

افزودن امکانات رفاهی

مواردی مانند دستگاه آب‌سردکن، سطل زباله، سرویس بهداشتی و… جزو امکانات معمول افراد هستند که در طراحی دکوراسیون کلینیک نباید از قلم بیفتند.

تأثیر روانشناختی رنگ ها در دکوراسیون کلینیک

رنگ‌ها با معانی و مفاهیم خاصی که دارند حس و حال ما را تغییر می‌دهند و بر ذهن و روح ما تأثیر می‌گذارند. از این رو برای انتخاب رنگ دکوراسیون کلینیک باید نگاه هوشمندانه و عمیقی داشته باشیم. آشنایی با روانشناسی رنگ‌ها و استفاده از اصول آن به شما کمک می‌کند فضایی مناسب و ایده‌آل برای بیماران و مراجعه‌کنندگان بسازید.

سفارش آبنمای خانگی کوچک از سنگدانه

اصول روانشناسی رنگ‎ها در طراحی دکوراسیون مطب و کلینیک

روانشناسی رنگ‌ها یکی از مباحث مهم در طراحی دکوراسیون کلینیک روانشناسی است. از آنجایی که رنگ‌ها احساسات متفاوتی در ما برمی‌انگیزند، باید در انتخاب رنگ و ترکیب آن‌ها در فضای داخلی مطب و کلینیک نهایت دقت را داشته باشیم. در ادامه به برخی اصول مهم و پایه در انتخاب رنگ اشاره می‌کنیم:

انتخاب رنگ زمینه

برای انتخاب رنگ پایه و زمینه بهتر است از رنگ‌های خنثی مانند سفید، کرم و طوسی استفاده کنید.  

اجرای رنگ‌های تأکیدی

استفاده از رنگ‌های تأکیدی، تنوع و جذابیت بیشتری به محیط می‌بخشد. برای ایجاد تناسب و هماهنگی بین اجزا و عناصر دکوراسیون، در برخی قسمت‌ها از رنگ‌های روشن و پررنگ استفاده کنید.  

استفاده از رنگ‌های سرد

استفاده از رنگ‌های سرد مانند آبی، سبز و بنفش برای دکوراسیون کلینیک به خصوص کلینیک‌ روانشناسی مناسب‌تر است. این رنگ‌ها حس آرامش را به افراد منتقل می‌کنند.  

استفاده از رنگ‌های مناسب در دکوراسیون کلینیک

احتیاط در استفاده از رنگ‌های تند

استفاده از رنگ‌های تند و جیغ برای طراحی دکوراسیون مطب پزشک و مراکز درمانی مناسب نیست. رنگ‌هایی مانند قرمز، نارنجی و زرد انرژی زیادی القا می‌کنند و همین امر ممکن است برخی افراد را دچار تنش و اضطراب کند. این رنگ‌ها بهتر است به صورت ترکیبی و در کنار دیگر رنگ‌ها به کار روند. در جدول زیر به طور خلاصه به تأثیر رنگ‌ها بر روی بیماران در مراکز درمانی اشاره شده است:

تأثیر رنگ‌ها بر روی بیماران در مراکز درمانی

رنگ

ویژگی

اثرگذاری

سفید

پاکی، سکوت، فروتنی، بی‌تفاوتی

حس آغاز و تولد دوباره

آبی

امیدوار کننده، تسکین‌دهنده، ثبات و هماهنگی

حس آرامش و اعتماد

قرمز

عشق، هیجان، اشتیاق

استرس، آشفتگی، افزایش فشار خون

سبز

رشد، سلامت، باروری

آرامش درون، کاهش متابولیسم

زرد

شادی، خوش‌بینی، هیجان

افزایش انرژی، افزایش فعالیت ذهنی

مشکی

پیچیدگی، غم و اندوه، انزوا

ترس، نا امیدی، نا امنی

استفاده از نورها در دکور کلینیک

نورپردازی مناسب یکی از مهمترین اقداماتی است که در دکوراسیون داخلی کلینیک زیبایی، دندانپزشکی و سایر مراکز درمانی باید مورد توجه قرار گیرد. در محیط‌هایی که شدت نور زیاد یا کم باشد، به سلامت چشم آسیب رسیده و افراد دچار استرس و نگرانی می‌شوند. بنابراین محیط درمانی باید از نور کافی و مناسب برخوردار باشد تا هم پرسنل پس از یک روز کاری دچار خستگی نشوند و هم بیماران در آرامش بیشتری تجربه درمانی را بگذرانند. در ادامه روش‌ها و اصولی را یادآور می‌شویم که در طراحی داخلی آرامش‌بخش و تأمین روشنایی کافی در دکوراسیون کلینیک به شما کمک می‌کند:

نورپردازی باکیفیت و آرامش‌بخش

نورپردازی در دکوراسیون کلینیک زیبایی و سایر محیط‌های درمانی نباید خیره‌کننده باشد. شدت و خیرگی نور، چشم را خسته کرده و حتی ممکن است باعث سردرد شود.

نورپردازی با توجه به فعالیت مطب

در برخی مطب‌ها مانند دندان‌پزشکی به نورپردازی دقیق و قوی‌تری نیاز است. این در حالی است که نورپردازی دکوراسیون کلینیک روانشناسی باید ملایم‌تر و آرامش‌بخش‌تر باشد.

نورپردازی قابل تنظیم

با استفاده از اضافه کردن این تکنولوژی به نورپردازی محیط درمانی می‌توانید در مواقع نیاز نور دلخواه را تنظیم کنید.   

توزیع یکنواخت نور

تمرکز نور در یک قسمت باعث ایجاد سایه‌های مزاحم در محیط می‌شود. بنابراین نورپردازی دکوراسیون کلینیک باید به نحوی باشد که نور به صورت یکنواخت و متعادل پخش شود.   

چه چراغ‌هایی برای دکوراسیون کلینیک مناسب است؟

میزان نور طبیعی در مطب

نور طبیعی، محیط را شادتر کرده و برای حفظ سلامت جسم و روح مناسب‌تر است. استفاده از شیشه‌ها و پنجره‌های بزرگ در دکوراسیون کلینیک و مطب کمک می‌کند نور طبیعی به میزان کافی به داخل ورود کند.

استفاده از مبلمان راحت و کاربردی

مبلمان یکی از عناصر اصلی در دکوراسیون کلینیک پوست، زیبایی و کلینیک درمانی است. استفاده از مبلمان زیبا، راحت و کاربردی تأثیر زیادی در جلب رضایت بیماران و مراجعه‌کنندگان دارد. برخی بیماران مدت زیادی در سالن انتظار به سر می‌برند. به همین دلیل باید از صندلی‌هایی استفاده کرد که به اندازه کافی راحت باشد و آنان را خسته نکند. هنگام خرید مبلمان برای محیط‌های درمانی و کلینیک‌های زیبایی حتماً موارد زیر را به خاطر بسپارید:

مبلمان محیط‌های درمانی بهتر است دارای روکش صاف و سطوح غیر متخلخل باشد. این امر در عدم جذب آلودگی و رشد باکتری‌ها و کپک‌ها تأثیر دارد.

دوام و کیفیت یکی دیگر از فاکتورهای خرید مبلمان برای مطب‌ و کلینیک است. روزانه افراد زیادی به این مراکز مراجعه کرده و از مبل و صندلی استفاده می‌کنند. بنابراین کیفیت و دوام در برابر مواد شوینده فاکتور مهمی است که باید در نظر گرفته شود.

ساختار مبلمان در دکوراسیون کلینیک باید از ایمنی کافی برخوردار باشد. به همین منظور سعی کنید در این بخش‌ها از صندلی‌های متحرک استفاده نکنید.

مبلمانی که برای کلینیک خریداری می‌کنید باید ساختار استانداردی داشته باشد. جنس فوم و تکیه‌گاه مبل از مواردی است که باید مورد توجه قرار بگیرد.

انواع فضاها در کلینیک درمانی

در معماری و دیزاین درمانگاه‌ و کلینیک‌ معمولاً بخش‌های زیر در نظر گرفته می‌شود:

بخش پذیرش

برای طراحی این بخش بهتر است از یک کانتر U یا L شکل استفاده کرد. ابعاد و موقعیت قرارگیری کانتر پذیرش در چیدمان بیمارستان و دکوراسیون کلینیک با توجه به مساحت محیط و نیاز مراجعه‌کنندگان انتخاب می‌شود.

بخش پذیرش در دکوراسیون کلینیک چه ساختاری باید داشته باشد؟

سالن انتظار

جهت رفاه حال مراجعه‌کنندگان در درمانگاه‌های شلوغ و پررفت‌وآمد، بخشی به نام سالن انتظار در نظر گرفته می‌شود. یکی از نکات حائز اهمیت در طراحی دکوراسیون اتاق انتظار، وجود مبلمان و صندلی‌های راحت و وسایل تزیینی و سرگرم‌کننده است.

اتاق پزشک

این بخش مجزا از بخش‌های دیگر طراحی و ساخته می‌شود. کانتر پذیرش را در نزدیکی اتاق پزشک طراحی کنید تا رفت‌وآمد منشی راحت‌تر صورت بگیرد.

در معماری و دکوراسیون کلینیک علاوه بر موارد فوق، بخش‌هایی نیز به سرویس بهداشتی، آبدارخانه و اتاق استراحت اختصاص داده می‌شود.

ایده های دکوراسیون برای اتاق انتظار کلینیک

اتاق انتظار مکانی است که بیماران و مراجعه‌کنندگان معمولاً زمان زیادی در آن سپری می‌کنند. به همین دلیل طراحان و دکوراتورها سعی می‌کنند در دکوراسیون کلینیک از عناصر جذاب و سرگرم‌کننده استفاده کنند. وجود این عناصر علاوه بر اینکه موجب سرگرمی افراد می‌شود در روحیه آنان نیز اثرات مثبت خواهد داشت. برای طراحی دکور اتاق انتظار می‌توانید ایده‌های زیر را به کار ببرید:

استفاده از عناصر چوبی

مجسمه‌ها و عناصر چوبی حال و هوای طبیعت دارند و تأثیر مثبتی در روحیه افراد می‌گذارند.

تابلوها و آثار هنری

دیدن تصاویر زیبا و مناظر طبیعی، ذهن را از آشفتگی دور کرده و حس امید و انگیزه در افراد ایجاد می‌کند.

گیاهان سبز و زنده  

گیاه، تصفیه‌کننده هواست و انرژی محیط را بهبود می‌بخشد. گیاهان سبز و زنده، طراوت و شادابی خاصی به دکوراسیون کلینیک عطا می‌کنند.    

استفاده از آبنمای سنگی

صدای آب همیشه پر از آرامش‌ و انرژی‌بخش بوده است. استفاده از آبنما این آرامش و سکون را در محیط به ارمغان می‌آورد. پس چه بهتر است که در دکوراسیون کلینیک از آبنمای خانگی سنگی استفاده کنید که از دل طبیعت بیرون آمده و منظره‌ای دلپذیر ایجاد می‌کند. تماشای آب، سنگ و گیاه کاشته شده در این آبنماها ذهن افراد را به پرواز درآورده و آنها را با روح طبیعت پیوند می‌دهد. خوبی این آبنماها به این است که بدون اینکه فضای زیادی اشغال کنند در گوشه‌ای و بر روی میز قرار می‌گیرند.  

استفاده از آبنمای رومیزی سنگی در دکوراسیون کلینیک

ایده های دکوراسیون برای اتاق پزشک

طراحی دکوراسیون مطب پزشک از حساسیت زیادی برخوردار بوده و تنها به چیدمان میز و صندلی و سایر تجهیزات محدود نمی‌شود. دکور اتاق باید طوری باشد که پزشک در آن احساس خستگی نکرده و بتواند به درستی به درمان بیماران بپردازد. در طراحی اتاق پزشک نکات و موارد زیر می‌تواند کمک‌کننده باشد:

شخصی‌سازی یا سفارشی‌سازی

منظور از شخصی‌سازی این است که اتاق پزشک باید بر اساس تخصص و خدمات مورد نظر چیدمان شود. برای مثال در مطب پزشک کودکان بهتر است از رنگ‌های شاد و المان‌های کودکانه استفاده کنید.

استفاده از باکس و قفسه

استفاده از باکس و قفسه برای قرار دادن اسناد و تجهیزات پزشک مناسب‌تر است. در این صورت اتاق ظاهر مرتب‌تری خواهد داشت.

استفاده از تابلوهایی با جملات امیددهنده

وجود این تابلوها در دکوراسیون مطب پزشک به بیمار امید و انگیزه داده و حس اعتماد و آرامش وی را برمی‌انگیزد.

ایده های دکوراسیون برای اتاق درمان

ایجاد یک محیط گرم و صمیمی در دکوراسیون کلینیک و اتاق درمان، تأثیر بسزایی در بهبود سلامت بیماران دارد. در چنین محیط‌هایی بیمار احساس می‌کند در خانه است و به همین دلیل روند درمان را با آرامش بیشتری طی می‌کند. برای خلق یک چنین محیطی روش‌ها و ایده‌های زیر مؤثر خواهد بود:

استفاده از مبلمان راحتی

با وجود این مبل‌ها بیمار احساس راحتی بیشتری می‌کند. چیدمان مبل بهتر است به صورت متقارن باشد؛ به این صورت که دو مبل در روبرو و یک میز در وسط قرار بگیرد. این شکل چیدمان، حالت صمیمی‌تری در محیط ایجاد می‌کند.

استفاده از فرش و گلیم  

استفاده از فرش، گلیم و قالیچه با نقش‎مایه‌های سنتی حس امنیت به محیط بخشیده و تأثیر مثبتی در روحیه بیمار می‌گذارد.

استفاده از عناصر طبیعی

استفاده از تزیینات و عناصر طبیعی مانند گل و گلدان، آکواریوم و لوازم چوبی و حصیری انرژی‌های مثبت را به محیط تزریق کرده و تنش‌های بیماران را کاهش می‌دهد. آبنما مینیمال یک گزینه ایده‌آل برای استفاده در اتاق درمان است. این آبنماها از سنگ طبیعی بوده و صدای آب را مانند موسیقی نرم و ملایم در فضا پخش می‌کنند.

استفاده از آبنما و عناصر طبیعی در دکوراسیون کلینیک

رعایت اصول بهداشتی در طراحی داخلی کلینیک

فضای داخلی مطب و کلینیک در معرض بسیاری از آلودگی‌ها و بیماری‌ها قرار دارد. هر چقدر محیط اطراف تمیزتر و پاکیزه‎تر باشد، افراد با خیال راحت‌تر به این مراکز مراجعه می‌کنند. بنابراین طراحی دکوراسیون کلینیک پوست و سایر مراکز درمانی باید مبتنی بر حفظ سلامتی و مراقبت‌های بهداشتی صورت بگیرد.

نکات مهم در رعایت اصول بهداشتی مطب و کلینیک

ملاحظاتی که جهت رعایت اصول بهداشتی در فضای کلینیک باید در نظر بگیرید عبارتند از:

 سیستم تهویه مناسب

سیستم تهویه در فضاهای درمانی باید طوری باشد که هوا به راحتی گردش کرده و شرایط مطلوبی در محیط به وجود بیاورد. استفاده از آبنما در دکوراسیون داخلی کلینیک نیز در ایجاد رطوبت و تهویه هوا بی‌تأثیر نیست. 

زیبایی و جذابیت دکوراسیون کلینیک با استفاده از آبنمای رومیزی

کنترل عفونت و بیماری‌ها

طراحی بخش‌های مختلف فضاهای درمانی به خصوص سرویس بهداشتی باید بر اساس استانداردهای لازم صورت بگیرد. برای مثال از شیرهای آب بدون لمس استفاده کنید تا راهی برای انتشار عفونت‌ها و بیماری‌ها وجود نداشته باشد.

جمع بندی

در طراحی داخلی دکوراسیون کلینیک علاوه بر نکات کاربردی همچون نورپردازی، رنگ، اصول بهداشتی و…، نیاز بیماران و مراجعه‌کنندگان نیز باید در نظر گرفته شود. شما می‌توانید بر اساس سن و سال، شرایط و نیازهای روحی بیماران، مطب و کلینیک خود را دیزاین کنید. در واقع استفاده از عناصر دکوری خاص مانند آبنمای رومیزی، مطب شما را شیک و رضایت و علاقمندی مراجعه‌کنندگان را جلب می‌کند. اگر در مورد معرفی آبنماهای رومیزی و نحوه خرید آن اطلاعات بیشتری دارید با ما در میان بگذارید.

سفارش آبنمای خانگی کوچک از سنگدانه

سؤالات متداول

چه نوع رنگی برای طراحی دکوراسیون کلینیک مناسب است؟

استفاده از رنگ‌های ملایم و خنثی مانند رنگ‌های سفید، آبی و سبز برای دکوراسیون کلینیک و مطب مناسب‌تر است.

بهترین چراغ‌ها برای ایجاد روشنایی در مطب چیست؟

لامپ‌های هالوژن و چراغ‌های LED نور ملایمی دارند و برای استفاده در داروخانه، مطب و کلینیک مناسب‌ترند.

برای کف مطب و کلینیک از چه متریالی استفاده کنیم؟

برای کف مطب و کلینیک از متریالی استفاده کنید که بادوام باشد و در عین حال به راحتی تمیز شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *